Om Rideterapi Med Hesten som Guide

Rideterapi er i en rivende udvikling, og mange anvender nu hesten som terapihest. Vi har udviklet en metode, hvor det er vigtigt at hesten ikke bliver uddannet til terapihest. Den får lov at give sin autentiske feedback og til at guide os mennesker. Vi opdrager ikke vores heste til at hjælpe mennesker. Vi bruger dem ikke som redskaber. Vi lader dem i stedet være vores guider til, at mennesker forstår sig selv bedre.

Se denne lille video, hvor Marianne underviser på en workshop:
“Med Hesten som Guide”.

Det er vigtigt for os i vores uddannelser Med Hesten som Guide, at du lærer at fornemme hesten, og at du tør lade hestens kommunikation komme helt til udtryk. En stor del af arbejdet foregår fra jorden. Alt hvad vi lærer her om kontakt og kommunikation tager vi med, når vi sætter os op på hestens ryg.

Horse & Humanship® bygger på det, vi kalder Det Tredje Univers. Her kan vi, i forståelsen af forskelle og ligheder mellem heste og mennesker, mødes i et ligeværdigt samarbejde og på trods af forskellene agere sammen.

Forståelsen af Det Tredje Univers og forståelsen af, hvordan vi kan bruge hesten som vores guide, bygger på tre følgende principper:

  1. Horse & Humanship® tager sit udgangspunkt i, hvordan en hesteflok regulerer og organiserer sig. De fleste ser dominante heste som ledere. Det gør vi ikke. Vi ser flokkens leder, som den der viser vejen, og den kalder vi for en Lead hest. Lead hesten dominerer ikke andre heste – den viser i stedet vejen. En Lead ærer sig selv. Overført til psykologisk terminologi betyder det, at når vi kommer i kontakt med vores egen indre Lead, mærker vi vores selvværd.
  2. Igennem uddannelserne lærer du at få kontakt med dine indre Lead kvaliteter. Det betyder, at du kan være med heste i en ligeværdig relation. Det betyder også, at du kan bruge det i arbejdet med heste og de mennesker, der søger din hjælp.
    I et ligeværdigt samarbejde, hvor mennesket ikke har behov for at undertrykke eller korrigere eller opdrage heste, får hestene lov til at være den autentiske udgave af sig selv. Hesten skal ikke leve op til en bestemt rolle eller være på en bestemt måde, for at kunne være terapihest. Vi tror på, at heste ligesom mennesker, folder deres potentiale bedst ud, når de får lov til at være, dem de er.
  3. Heste, hjælpere og klienter/elever mødes på denne måde i Det Tredje Univers, hvor alle parter er lige meget værd. Her kan vi som hjælpere, nu begynde at give hesten plads til at udfolde sig og kommunikere, hvad den modtager fra os mennesker.

Denne måde at være sammen med heste på kalder vi for Horse & Humanship®. Det gør vi, fordi det ikke kun handler om at forstå hestene. For at det skal kunne udfolde sig, må du være indstillet på at se på din egen rolle/indflydelse/adfærd/indvirkning på hesten. Det kræver, at du har modet til at se indad og møde de ridser og skrammer, som måske forhindrer dig i at udfolde dit fulde potentiale.